Šípek – zdroj vitamínu C
17.11.2022Nejvyhledávanějším plodem podzimu je bezpochyby šípek. Šípky jsou označením pro plod růže, správně se jedná o souplodí nažek a při jeho vzniku na vývoj plodu podílejí i části květu. Plody se využívají v potravinářství i ve farmakologii.
Růže šípková nebo také Fructus cynosbati obsahuje velké množství vitamínu C a A, dále je také zdrojem vitamínů K, B1, B2, a B3.
Z lidového léčitelství je nejznámější využití šípkový čaj, který oceníte především v podzimním a zimním období. Další alternativou je výroba domácích sirupů, marmelád a vín.
Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C se bavíme o jednom z nejlepších přírodních léků proti onemocnění dásní a paradontóze.
Vhodným obdobím pro sběr šípků je období po prvním mrazíku, kdy jsou plody sladké. Sbíráme zralé a dobře vybarvené plody bez stopek. Při vaření čaje dbáme na to, aby sítko bylo co nejjemnější. Díky tomu omezíme drobné chmýří ze semen, které u citlivých jedinců může vyvolat pocit svědění v ústech a krku.
Mnoho hospodyněk si také nechává záležet na známé šípkové omáčce ke zvěřině.
Šípkový čaj
Foto: Fotobanka