Udělejte si radost podzimními květinami

Udělejte si radost podzimními květinami

15.10.2024 Vyp Od IN

To, že skončilo léto, ještě neznamená, že musíme zapomenout na pestré barvy v našich životech, ani na radost, kterou nám dělají květiny. V létě se jimi kocháme na zahrádkách i loukách, na podzim už je to o něco složitější. Ani tak ale nemusíte zoufat, i na podzim se z některých můžete těšit.

Oranžová, hnědá a žlutá – nejen to jsou barvy podzimu

Když se řekne podzim, většina z nás si hned vybaví stromy, jejichž listy hrají všemi možnými barvami. Zelenou vymění za žlutou, oranžovou, červenou a možná i nějaké jiné. Barvy podzimu mají teplé tóny hnědé, červené, oranžové, žluté, hnědé i fialové, tak proč si je nedonést i domů, třeba právě v podobě krásných květin, které rostou i na podzim?

Zdroj: fotobanka

Když se řekne podzimní květiny

Jakmile skončí léto, teploty začnou klesat níž a níž, my ze skříně taháme teplé svetry a máme pocit, že se musíme rozloučit i s mnoha dalšími věcmi. Květiny do toho ale nepatří, mezi podzimní krásky patří:

  • Chryzantémy, které mohou hrát různými barvami. Jsou nenáročné na péči, která vyžaduje minimální úsilí, takže se z nich ve váze můžete těšit poměrně dlouhou dobu. Vsadit můžete jak na klasické chryzantémy, tak jemnější chryzantémy santini. Víte, že se z nich můžete těšit i na zahrádce? Když se o ně správně postaráte, mohou tam kvést až do prvních tuhých mrazů.
  • Trochu přírodní krásy vnesou do interiéru na podzim i hortenzie v mnoha barvách, které vám na léto nedovolí zapomenout.
  • Bohatou paletou barev a různých tvarů květu se mohou pochlubit jiřiny, které jsou další podzimní květinou, která může dělat radost ve váze i na zahrádce.
  • Pozdě na podzim kvete zlatobýl, který, jak už název napovídá, vnese do zahrady i interiéru nádherné odstíny žluté – zlata.
  • Život ve vás i vašem domově probudí i slunečnice, které si mnozí z nás spojují s koncem léta, kvetou ale i o něco později, takže je můžeme zařadit i mezi podzimní květiny.
  • Nádherné fialové lístky s jasně žlutými středy, tak nějak bychom mohli charakterizovat další podzimní krásky, astry. Skvěle vypadají například v kombinaci se slunečnicemi.
  • Velmi oblíbenou podzimní květinou pro tvorbu dekorací je i mochyně. Její květy mají neobvyklý tvar, někdo je přirovná k lucerničce, jiný k malé visící dýni.
  • Zapomenout nesmíme ani na třapatku, která kvete na podzim a zamilujete si ji nejen vy. Na zahrádce k sobě láká včely a motýly, ve váze zase váš pohled.