Nejvyšší čas připravit kamna na topnou sezónu

Nejvyšší čas připravit kamna na topnou sezónu

15.10.2024 Vyp Od IN

Podzim je v plném proudu, zima pomalu klepe na dveře. Ze šatníku vyndáváme huňaté svetry, zimní bundy je budou následovat. Nejvyšší čas si doma trochu zatopit a zpříjemnit atmosféru. Pokud topíte krbovými kamny, je třeba před prvním zatopením provést jejich údržbu. Jak na ni?

Otřete z kamen prach

Dlouhé měsíce jsme kamna nepoužívali, jen tak stála a sedal na ně prach. Teď je na čase je otřít a očistit, stejně tak prostor kolem nich. Máte pocit, že máte hotovo a v kamnech můžete zatopit? Omyl! Ještě vás trocha péče čeká.

Zkontrolujte šamotovou vyzdívku

První věc, kterou byste měli udělat, je otevřít kamna a zkontrolovat jejich vyzdívku. Nutně nemusí být z šamotových cihel nebo desek, důležité ale je, aby nebyla příliš poškozená. Praskliny nevadí, pokud ale někde část chybí, pak je nejvyšší čas na výměnu. Zabráníte tak možnému propálení pláště kamen.

Podívejte se i na těsnící šňůru

Těsnící šňůra se nachází mezi sklem a rámem dvířek, jak sklo čistíme, mohou za ní spolu s čističem skla zatéct nečistoty a šňůra pak ztvrdne.Zkuste pohmatem zjistit, zda nemáte stejný problém, a pokud ano, vyměňte ji. Aby sklo mohlo odolávat rozdílům teplot, musí mít prostor pro rozpínání, a to tvrdá těsnící šňůra neumožňuje.

Náš tip: Životnost šňůry prodloužíte, když budete používat gelový čistit skla.

Zdroj: fotobanka

Vyčistěte sklo

Proč jste si pořizovali právě krbová kamna? Nebyl jedním z důvodů i pohled na hořící dřevo? Abyste si ho mohli užívat i dál, je třeba vyčistit sklo. Použít můžete jak čistič krbových skel, tak trochu popela, který nanesete na jemný hadřík nebo papírovou utěrku. Sklo čistěte krouživými pohyby, pokud vsadíte na čistící prostředky, nepoužívejte ty s abrazivním účinkem, abyste nepoškrábali sklo.

Zkontrolujte usazení kouřovodu

Spaliny pronikající do místnosti mohou být nebezpečné, proto je třeba před prvním zatopením zkontrolovat správné usazení kouřovodu.

Kamna vyčistěte i uvnitř

Podívejte se do kamen a popelníku a zkontrolujte, že tam není pole ani jiné nečistoty. Pokud ano, kamna vyčistěte za pomoci lopatky a kartáče, hodit se může i vysavač na popel.